Velkommen http://bservice.no Mon, 21 May 2018 14:14:08 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Velkommen til Båtsfjord! http://bservice.no/velkommen-til-batsfjord/ Mon, 21 May 2018 11:14:30 +0000 http://bservice.no/?p=55 Båtsfjord kommune, eller Báhcavuona gielda som det heter på nordsamisk, ligger vakkert til på kysten av Øst-Finnmark på nordsiden av Varangerhalvøya. Rett utenfor ligger det mektige og ville Barentshavet. Båtsfjord har en liten lufthavn, noe som betyr at kan du fly hit. Det går direkteruter fra Berlevåg, Mehamn, Vardø, Honningsvåg og Vadsø. Ellers er det mulig å seile hit med Hurtigruta.

Båtsfjord er mer eksotisk enn hva folk flest kanskje er klar over. For fugleinteresserte finnes det knapt en mer spennende plass å valfarte til. Fuglefjellet Syltefjordstauran er et av Norges største og en del av det mektige Makkaurhalvøya naturreservatet. Reservatet sørger for å bevare det typiske ved Øst-Finnmarks kystregion. Her finnes et rikt plante- og dyreliv, i tillegg til fuglelivet på Syltefjordstauran.

Befolkningen før og nå

Det gammelnorske navnet på Båtsfjord var Botnsfjorðr, som betyr «i bunnen av fjorden», og henviser til bosetningene der. Det har nemlig bodd folk i området i århundrer og kanskje enda lenger tilbake. Det er funnet spor etter bosetning helt tilbake til steinalderen. Fra nyere tider er den nå fraflyttede bygda Hamningberg verdt et besøk. De bevarte trehusene fra 1800-tallet viser tidstypisk byggeskikk.

Foruten Hamningberg er det lite igjen av gammel bebyggelse i hele fylket, etter at tyskerne brente store områder ned ved tilbaketrekkingen fra Finnmark i 1944, for å forhindre at fienden, Den røde armé, skulle dra nytte av landområdene. I dag bor alle kommunes innbyggere i Båtsfjord sentrum, innerst i fjordarmen. En annen kuriositet i kommunen, er at de har et av Norges høyeste TV-tårn.

Et pulserende internasjonalt fiskevær

Dagens Båtsfjord har litt over 2.200 innbyggere, og innbyggertallet har nesten fordoblet seg på få år. Folk fra hovedsakelig Litauen, Russland, Sri Lanka, Polen og Finland har stått for denne voldsomme befolkningsveksten. Båtsfjord har nærmere 30 % utenlandske innbyggere, og ligger på andreplass – etter Oslo – når det gjelder prosentvis innbyggere fra land utenfor Norge. Innflytterne og innfødte livnærer seg stort sett av fiskeri.

Båtsfjord er en av Norges viktigste steder når det gjelder fiskerinæring. Her finnes det flere fiskefabrikker, filtreringsanlegg, fryseanlegg og skipsverft som driver med reparasjoner av skip. Fiske-eventyret er ikke bare forbeholdt fastboende, turister kan også ta del i fisking i en av Norges rikeste lakseelver, gjennom sjøfiske og kongekrabbesafari. Etter å ha fisket kan du være med på tilberedingen, før du kan nyte fangsten.

]]>
Båtsfjord http://bservice.no/batsfjord/ Mon, 21 May 2018 10:03:40 +0000 http://bservice.no/?p=53 Båtsfjord er et særegent sted på mange måter. Selv om kommunen strekker seg over et landområde på drøye 1435 km2, bor det ikke mange der. Innbyggertallet har likevel steget de senere årene på grunn av innvandring. Av de vel 2200 innbyggerne i kommunen kommer nesten 30 % fra Litauen, Polen, Russland, Finland og Sri Lanka. Båtsfjord kommer på andreplass, etter Oslo, når det gjelder prosentandel innvandrere.

Båtsfjord ligger i det nordsamiske området på nordsiden av Varangerhalvøya i Øst-Finnmark (det nordsamiske navnet er Báhcavuona gielda). Den 13 km lange Båtsfjorden strekker seg innover i landet og selve sentrumet er konsentrert langs fjorden i et fiskevær. Mesteparten av bosetningen i kommunen og kommuneadministrasjonen finnes der. Kommunevåpenet reflekterer hvor viktig fiskeri er, med en fiskekrok i sølv mot blå bakgrunn.

Syltefjordstauran

Fuglefjellet Syltefjordstauran er ikke bare et av Norges største og viktigste fuglefjell, det er faktisk verdenskjent blant fugletittere. Et mangfold av fugler holder til i fjellet. Havørnen bruker det 200 meter høye fjellet som strekker seg 3 km som jaktområde. En rekke andre fuglearter bruker fjellet til hekking. Blant disse finnes alke, krykkje, lomvi og mange havsuler. En sjelden gang i blant gjester lundefugl og teist fuglefjellet.

Det er derfor ikke rart at fugletittere fra hele verden valfarter til Syltefjordstauran for å oppleve det rike fuglelivet der. Fjellet er for bratt til å bestiges, og går rett ned i fjorden, så man må bruke båt for å oppleve det mektige og vakre synet. Ikke bare er det en fryd for øyet, det er spesielt å lytte til symfonien av fuglene som kommuniserer seg imellom.

Naturreservat

Makkaurhalvøya naturreservat ble opprettet i 1983 for å bevare Syltefjordstauran fuglefjell. Reservatet har også som formål å bevare det tilhørende plante- og dyrelivet som hører naturlig til i området. Selve området er også typisk for Øst-Finnmark kystregion og derfor bevaringsverdig. En 700 meter bred front som består hovedsakelig av grov sandstein er særlig utsatt mot det barske Barentshavet som ligger like utenfor.

I strandområdene med sine fint utformede sandvoller vokser strandrug. Denne 40 til 70 cm høye gressarten er et kornstrå med aks som kan minne om rug, og som er lett å kjenne igjen med sine karakteristiske blågrønne, lange og spisse blader. Rotsystemet er med på å spre planten og fungerer som en bindeplante i strandområdene. Laksanden er også et velkjent syn i kystområdet, spesielt når den feller fjær.

]]>
Norske fjorder http://bservice.no/norske-fjorder/ Mon, 21 May 2018 09:55:23 +0000 http://bservice.no/?p=51 Det finnes et stort antall av fjorder i Norge, og noen er større og mer kjente enn andre. Folk fra hele verden strømmer til for å se disse spektakulære og berømte fjordene som ofte strekker seg over store avstander og er omgitt av en natur som tar pusten fra deg. En fjord som er veldig berømt og et yndet turistmål, er den fantastiske Geirangerfjorden.

Geirangerfjorden finner du i Sunnmøre i Møre og Romsdal, og den over 20 kilometer lange fjorden strekker seg fra tettstedet Hellesylt og til Geiranger. Det finnes mange måter å skue ut over denne fantastiske fjorden, og en av dem er å kjøre opp den berømte Nibbedalsvegen til «Geiranger Skywalk» som ligger 1500 meter over havet. Her vil du kunne oppleve en utsikt du sent vil glemme.

Hardangerfjorden

Denne enorme fjorden som strekker seg over 183 kilometer er verdens femte lengste fjord. Du finner den i Hordaland Fylke. På det dypeste er fjorden 850 meter. Det finnes en rekke flotte aktiviteter langs fjorden, og en ting som er veldig populært er å gå den flotte, men krevende turen opp til Trolltunga. Dette er en av de mest spektakulære fjellformasjonene som finnes i Norge.

Hardanger har helt siden 1800-tallet vært et yndet europeisk reisemål. Folk bosatte seg ved sjøen og brukte fjorden som vei. Det tok ikke lang tid før det ble etablert rutetrafikk her, som tok deg med til flere tettsteder som lå langs fjorden. I dag kan besøkende glede seg over muligheten til å bli med på guidede båtturer langs den samme ruten, og dermed se fjorden fra et nytt perspektiv.

Sognefjorden

Sognefjorden er den lengste fjorden i Norge, og strekker seg over 205 kilometer. På det dypeste er den hele 1303 meter. Fjorden er omgitt av mange fjell, noen av dem svært kjente. Flere av de mest populære turistmålene som Jotunheimen, Jostedalsbreen og Breheimen ligger her. Dette er steder hvor besøkende kan oppleve fantastiske turer i storslått natur, og det finnes tilbud som passer alle aktivitetsnivåer.

De mest populære aktivitetene i området er rafting, fjellklatring og fjellsykling. Besøkende kan finne guidede turer både på fjorden og i områdene rundt. Hvis du planlegger godt i forkant, kan du få kombinert en tur til fjordene med å få et glimt av den spektakulære midnattsolen. Uansett hvordan du planlegger reisen din, så er du garantert å få en opplevelse du sent vil glemme!

]]>
Flotte steder i Norge http://bservice.no/flotte-steder-i-norge/ Mon, 21 May 2018 09:52:06 +0000 http://bservice.no/?p=49 Norge har et stort antall fantastiske naturperler og spennende byer med tusenvis av besøkende fra andre land året rundt. Nordmenn har også fått opp øynene for å feriere i sitt eget hjemland. Storbyen Oslo har den flotte Oslofjorden, masse utekaféer og flere nasjonale museer å friste med. Bergen byr på de syv fjell, Fløibanen og Trollhaugen, Edvard Griegs hjem. Nidaroskatedralen i Trondheim er også noe man bør oppleve.

Hva med å ta turen opp den berømte Trollstigen? Denne spektakulære veien går i sikksakk opp mot sitt høyeste punkt som er 850 meter over havet. Den som legger kjøreturen der er garantert en opplevelse for livet. Veien er omringet av fjelltopper hvor flere er over 1000 meter høye. De kan ta pusten fra alle og enhver. Veien er kjørbar fra våren og til langt utpå høsten.

Lofoten

I Nordland finner du det fantastiske øyrike Lofoten. Her vil du finne et mylder av fjell som stikker rett opp av havet og en storslått natur. I Lofoten har du fantastiske muligheter til å oppleve midnattssolen om sommeren, og vinteren byr på nordlys som lyser opp hele himmelen i flotte farger. Turister fra hele verden har latt seg trollbinde av både de nydelige omgivelsene, så vel som av nordlyset.

Lofoten består også av de to øyene Værøy og Røst, som ligger ute i havet og kan besøkes ved å ta ferge. Røst har også egen flyplass, mens Værøy tilbyr helikoptertransport for de som måtte ønske reisemåte med lufttransport. Det er blitt mer og mer populært å ta seg en sykkeltur langs øyriket, gjerne med teltet i bagasjen. Et besøk til Lofoten er noe man seint glemmer.

Geiranger

Geiranger er beskrevet som et av de vakreste fjordområdene i verden. Den berømte Geirangerfjorden er selve juvelen blant Norges fjorder med sine majestetiske fjell, vakre og ville fosser og frodige vegetasjon. Om du kjører langs den berømte Ørnevegen kan du stoppe i Ørnesvingen for å få en tilrettelagt plass å nyte den fantastiske utsikten over fjorden. Her er det satt opp benker og rekkverk.

Du kan kjøre opp den kjente Nibbevegen og derfra komme til Europas høyeste fjordutsikt som kan nås via bilvei. Her ligger den spektakulære plattformen «Geiranger Skywalk» som ligger hele 1 500 meter over havet. Her vil du oppleve en fantastisk panoramautsikt over høyfjellsterreng, majestetiske fjelltopper og selvsagt Geirangerfjorden. Du kan vanligvis kjøre denne veien mellom slutten av mai til midten av oktober.

]]>